1. állomás

 
 

Kápolna-forrás

Tudnivalók a forrásról:

A forrás nevét a mellette található Szent Vér Kápolnáról kapta. A Kiscelli-fennsík területe karsztos, de a Kápolna-forrás nem karsztvíz, hanem talajvíz-rétegforrás.

Vízminőségi paraméterek:
Az 1996. évi LIII. törvényben foglaltak alapján a víz felszínre bukkanása abban az esetben tekinthető forrásnak, ha vízhozama több, mint öt liter percenként. Ennek a kitételnek a Kápolna-forrás az elmúlt évek mérései alapján nem felel meg, így a törvény értelmében nem vonható természetvédelmi oltalom alá. 1998 és 2019 között a vízhozam 20 l/perc-ről 2 l /perc-re csökkent.

Az Óbudai Egyetemen (ill. jogelődjén a Könnyűipari Műszaki Főiskolán) végzett mérések tanúsága szerint a forrás vize nem tekinthető ivóvíznek, több paramétere is magasabb az egészségügyi határértéknél. A paraméterek a következők:

  • kémiai oxigénigény - mért érték: 23,1 mg/l (határérték: 5 mg/l)
  • nitrát - mért érték: 84,2 mg/l (határérték: 50 mg/l)
  • szulfát - mért érték: 338,3 mg/l (határérték: 250 mg/l)

Tudnivalók a kápolnáról:

 

A kápolna helyén 1778-1780 között, Kühtreiber Antal óbudai molnármester a csobogó forrás vize mellett nyitott falú stációt építtetett, amelynek a falfülkéjében az oszlophoz kötözött, szenvedő Krisztus szobra állt, és amely "Christus auf der Wiese" néven volt ismeretes. Az óbudaiak a stációt lebontva 1812-14 között építették az itt látható, barokk stílusú Szent Vér kápolnát.

A környezetet érő emberi hatások mértékét történeti térképek és egy jelenkori műholdfelvétel segítségével igyekszünk szemléletesebbé tenni. Ennek alapjául ezen az állomáson az Első Katonai Felmérés szolgál, mely bemutatja, hogy a mostani viszonyokhoz képest milyen volt a környék a kápolna építésének idején:

 

 

A történeti térkép forrása: maps.arcanum.com

A műholdfelvétel forrása: Google Maps